Puheet ja teot eivät kohtaa yli viisikymppisten työllistämisessä

Kiitos medialle, joka viime viikolla nosti näyttävästi esille Työterveyslaitoksen Työpuntari-kyselyn tulokset koskien vanhempia työntekijöitä.

Tutkimustieto ja kyselyt ovat jo pitkään kertoneet selkää ja yhdenmukaista sanomaa varttuneiden työntekijöiden vahvuuksista.

Työpuntari-kyselyssä niin asiantuntijoiden kuin suuren yleisön sekä päättäjien mielestä ”vanhemmilla työntekijöillä on erinomaiset mahdollisuudet työelämässä ja konkareilla on keskeinen rooli työvoima- ja osaajapulan ratkaisemisessa.

Erinomaiset mahdollisuudet ja keskeinen rooli työvoimapulan ratkaisemisessa pitäisi tarkoittaa, että yli viisikymppiset koulutetut työnhakijat työllistyisivät nopeasti ja vieläpä koulutustaan vastaaviin tehtäviin.

Näin ei kuitenkaan todellisuudessa tapahdu, vaan 50+-ikäisen työttömän työnhakijan on erittäin hankala saada töitä. Vaikka koulutus on ajan tasalla, fyysinen ja psyykkinen työkyky sekä työmotivaatio kunnossa ja kokemusta löytyy, työpaikka on kiven alla.

Olemme vajaat neljä vuotta käyneet keskusteluja työvoimaa etsivien yritysten kanssa ja oma havaintomme nykytilasta on, että aivan liian monella yrityspäättäjällä on epäluuloinen ja yksisilmäinen asenne varttuneisiin työnhakijoihin.  

On valitettavan tavallista, että ihmiset palkkaavat vain kaltaisiaan; samanikäisiä ja usein myös saman koulutustaustan omaavia.  50+-ikäisten kykyä oppia uutta kyseenalaistetaan perusteettomasti ja samalla aliarvioidaan ikäryhmän työelämävahvuuksia, joita ovat erityisesti resilienssi, ongelmanratkaisutaidot, asiakaspalveluosaaminen sekä lojaalisuus. Toisaalta nuoremmat esihenkilöt saattavat vierastaa itseään kokeneemman konkarin palkkaamista.

Maassamme pyörii työmarkkinalimbo, jossa 50+-ikäinen työnhakija on joko liian kokematon tai liian kokenut. Perusteluista riippumatta lopputulos on sama – töitä ei löydy.

Asenteiden täytyy muuttua ennen kuin teot muuttuvat. Lääkkeeksi asenneongelmaan suosittelemme tutustumaan tutkimustietoon varttuneiden työntekijöiden vahvuuksista.

Niille yrityksille, jotka ovat jo päässeet tekojen äärelle, tarjoamme kumppanuutta 50+ osaajien etsinnässä.  Olemme yli viisikymppisten työllistämiseen erikoistunut asiantuntijayritys, jonka palveluihin kuuluvat sekä henkilöstövuokraus että suorahaut.

Onnistu kokemuksella!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *