TYÖSTÄ ELINVOIMAA!

Voittavassa joukkueessa tarvitaan kaikenikäisiä pelaajia  – näin myös työelämässä.  Lue toimitusjohtajamme Seppo Nivan blogi aiheesta.

Kun olin kolmekymppinen uraraketti maailma oli erilainen. Silloin telefaksi edusti modernia ja nopeaa tiedonvälityksen huippua. Tänään tieto ja uutiset kulkevat koko ajan välkkyvinä bitteinä taskussa. 

Työympäristö on muuttunut nopeammaksi. Pitää kyetä reagoimaan muuttuvaan tilanteeseen nopeasti. Sitä en vain tajua, että mistä työmarkkinoille on muodostunut ilmiö, jossa oletetaan viidenkympin toisella puolella olevien ihmisten olevan ulkona tällaisesta kehityksestä. 

Eihän se nyt ole mitenkään mahdollista. 

Monet ikätoverini edustavat tällä hetkellä työmarkkinoilla toimijaa, jota ei haluta edes vaihtomieheksi vaihtopenkille. Tarjolla on vain katsomopaikkoja niin sanotussa ”Pop Corn” -osastossa. Ja tämä johtuu ainoastaan henkilötunnuksen kahdesta viimeisestä numerosta. 

Nykyisellä elämänkokemuksella väitän silti rohkeasti, että 55+vuotiaiden laajempi työllistäminen antaisi monelle yhteisölle vahvan kotikenttäedun – sitä kutsutaan kokemukseksi. 

Relevantti osaaminen karttuu työelämässä. Tämän tajutakseen ei tarvitse olla edes kovin akateeminen. 

Selvennän kokemuksen tuomaa lisäetua yrityksen johdolle, joka tänään miettii uusien avainhenkilöiden palkkaamista. 

Saadakseni ajatuksilleni paremman painoarvon, puen viestini nykypäivän trendin mukaisesti paremman muistijäljen saavuttamiseksi tarinan muotoon. Narratiiviin, joka luo tunnetta informaatioon. 

Suomalaiset rakastavat jääkiekkoa. Voittavaan joukkueeseen kootaan kolmenlaisia pelaajia: nuoria nousevia tähtiä, nykyisiä tähtiä ja ex-tähtiä, niitä kokeneita konkareita. Mestaruuden kannalta tämä viimeksi mainittu ryhmä on usein se tärkein palapelin palanen.  

Vaikka se kokenut konkaripelaaja pelaisi ottelussa vain yhden vaihdon, hänen merkityksensä joukkueelle on arvokas – ennen ottelua, ottelun aikana ja ottelun jälkeen; hän on läsnä ja luo nuoremmille pelaajille turvallisen tunteen tavoitella parastaan. Konkarin hiljainen tieto välittyy jokaiselle pelaajalle pelin jokaisessa vaihdossa. 

Kysynkin nyt, miksi ihmeessä se on niin vaikea tajuta niin kutsutun seniorityöntekijän tuomaa lisäarvoa yhteisön arkeen. Jokainen yhteisö kuitenkin haluaa vähintäänkin pysyä hengissä, iso osa janoaa kasvua. 

Mikään ei muutu, jos vain HR puhuu asiasta ja rekrytoivat esimiehet karsivat 55+ hakijat pois. Hyvä ikästrategia parantaa tutkitusti organisaation suorituskykyä, kun työpaikan kulttuuri arvostaa kaikenikäisten työpanosta. 

Ikästrategian pitää olla yrityksissä ylimmän johdon agendalla. Jos haluat olla voittaja omilla markkinoillasi, varmista että Sinun joukkueessasi pelaa myös niitä kokeneita konkareita. 

Keskinäisen Työeläkevakuutusyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Helenius tiivisti mainiosti webinaarissamme: ”Suomessa on noin 200 000 55–64-vuotiasta henkilöä työmarkkinoiden ulkopuolella, eli ei töissä tai työttömänä.” 

Suomella ei ole varaa menettää ikääntyneempien kansalaisten työpanosta!

Seppo Niva

Silver +55 toimitusjohtaja ja perustajaosakas Seppo Niva kirjoittaa ja hämmästelee sivistyneesti työelämän nykytrendeistä.